Läslogg: The Design Of Everyday Things

on

Den där Norman…

Jag har nu läst de första två kapitlen i Normans bok ”The Design of Everyday Things”. Efter att ha blivit överröst av en mängd olika exempel där Norman nämner olika designer av vardagliga ting för att påvisa vikten av en vältänkt design, så ska jag nu försöka reda ut mina tankar och redovisa mina funderingar som har uppkommit under läsandets gång.

 

Design ska inte bara vara tilltalande utan också funktionell, men för att nå fram till en funktionell design så måste designen också vara lätt att förstå. Designen på ett föremål som inte går att räkna ut hur man ska använda är utan tvekan en ogenomtänkt och dålig design på ett bruksföremål, då det helt enkel inte går att bruka på ett enkelt vis. Som brukare av ett föremål så ska man inte behöva lösa ett mysterium för att använda det föremål man har framför sig, vilket jag kan tycka är fallet i för många lägen.

 

Hur många gånger har man inte kliat sig i huvudet medans man försöker lista ut hur en ny mobiltelefon fungerar, hur ändrar man i adressboken och var finns inställningarna för ljudlösa knappar. Det tillkommer nya funktioner på mobilerna idag vilket lätt gör användarna förvirrade om det inte är designat på ett användarvänligt vis, det vill säga att designen är uppbyggd på ett sådant vis att brukaren enkelt hittar lösningar genom att ledtrådar till föremålets funktion finns med i designen.


Alla dessa dörrar…

Utöver mina studier i Webbdesign och Grafisk Design så är jag även inne på mitt andra år på byggnadsvårdsprogrammet, jag tror det är på grund av just detta intresse av byggnader som jag främst fastnade för Normans exempel om dörrar.

Dörrar har ju sedan länge varit en vital del av våra byggnader, utan dörrar så har man inte kunnat stänga ute kylan ifrån husen och familjen skulle då lösa stor risk att frysa. Dörrar stängde även ute faror som rovdjur som på nätterna kunde ta sig in i husen och stjäla mat m.m. Ända sedan vi människor har levt i byggnader så har dörren varit en otroligt viktig del.

För ett ”föremål” men så få funktioner, dvs öppna och stänga, så finns dörren idag i en otrolig mängd olika utföranden. Att man som Norman beskriver kan stå inför en dörr och vara osäker på hur man ska bära sig åt för att lyckas öppna den är otroligt fascinerande. Hur kan man få en sådan enkel funktion som att öppna en dörr att bli så otroligt komplicerad, jo, genom dålig design. Om dörren inte ger några tydliga ledtrådar till hur man ska kunna öppna den så är det också mycket svårt att lista ut detta.

Norman har ett exempel där dörrar i en kontorsbyggnad består av rent klarglas, utan synliga upphängningsanordningar eller handtag, där brukaren blev så disorienterad att han inte visste vilken sida av dörren han skulle trycka på för att komma igenom dörren och fastnade därför emellan två glaspartier. Annat är de på de traditionella dörrarna, en trädörr med ett handtag eller knopp som man antingen vrider eller trycker ner, behöver det vara mer komplicerat än så?

Ibland känns det som att vissa föremål ska designas om ”bara för att” och inte för att det egentligen finns ett behov för det. Det behöver inte vara bättre bara för att det är nydesignat, ska man tro på det som nämn i Normans bok så kan det i flera fall vara sämre med nydesignade föremål då de är så nya att de inte ges lika många försök i utvecklingsstadiet innan tillverkning för att veta att föremålet är 100% användarvänligt. Detta leder istället till att samhället får vara försökskanin och att det senare får leda till förbättringar istället för att börja med en bra design från början. På detta vis så ger designerna sig själva också onödigt merarbete istället för att lägga tiden på att göra rätt från början.

Förr i tiden var designerna enklare, de behövde inte vara fulla med en mängd olika funktioner utan var sak hade sin funktion. När mobilen kom så var den till för att ringa med, idag ska vi spela musik, fota, surfa och göra nästan allt annat än att ringa med våra mobiler. Att föremålen ska vara så fulla med funktioner gör också att designen blir mer komplex och kräver mycket mer av tillverkaren vilket också leder till upptrissade priser och även större risk att någonting kommer gå fel under designprocessen.


Att se sig omkring…

När man tar sig tid att verkligen se sig omkring och räkna på hur många ting i ens närhet som är designade så blir man nästan chockad. Alla dessa ting som man numera tar för givet har en gång blivit noga planerat för att få den funktion den har idag. Det är inte heller så att det man ser är allt, bakom skalet ligger ännu mer designade ting som fyller en funktion så som skruvar och sladdar i ett vägguttag. Design är mer än vad man tror, det omger oss överallt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s